Lelki
Egészség
Fóruma

Témaindító bejegyzés: A Merényi Gusztáv Kórház, Pszichiátriai és Addiktológiai Centrum, Pszichiátriai Osztály zárt részlegén az alapvető jogok biztosa által készített Jelentés

2015-07-23 20:50:08

Kedves Fórumozók!

Az Alapvető Jogok Biztosa fontos Jelentést készített az emberi jogok érvényesülésével kapcsolatban a pszichiátriai (zárt) osztályos ellátás során. Fontos megismerni és megvitatatni, amire itt is lehet módot találni.


Válasz erre
1

dr. Harangozó Judit

2015-07-23 20:57:22

 Szerintem támogatni kell a tanulmány javaslatainak megvalósítását, kivéve a zárt osztályok megszüntetését. Ez a Mo. által ratifikált CRPD-ben valóban így szerepel, de megvalósítása a szakma egész paradigmaváltását és az akarat elleni kezelések a rendészeti "körbe" történő áthelyezését igényelné, aminek a mi viszonyaink közt igen sok ellentmondása van. Tehát ez egy olyan terület, amelyről szakmai vitákat is kell folytatni, együttműködve, megfigyelve a külföldi gyakorlatokat is, hiszen tudomásom szerint még egy országban sem sikerült ezt megvalósítani (de Olaszország közel van hozzá).

Az emberi jogok megvalósulásának garantálása pénzbe kerül. A kormányzatnak kell előre lépnie abban, hogy létrehozza az emberi jogi szempontú minőség-ellenőrzés rendszerét, az egyes osztályokon felmérik a szükséges intézkedéseket, beleértve az épülettel, tárgyi eszközökkel és a szakemberek képzésével, tréningjével, stb. kapcsolatos teendőket. Az így létrejött konkrét tervet finanszírozni kell és ellenőrízni. Szerintem ezt támogassuk. Kiegészítő javaslatom, hogy tapasztalati és kísérő szakértők, emberi jogi aktivisták bevonása szükséges a monitorozásba, akiknek a finanszírozása és a bevonhatóságuk jogszabályi kereteinek megteremtése, továbbá képzése szintén kormányzati feladat.

Javaslom még szakma fórumok, továbbképzések szervezését a tanulmány és a hátterében álló nemzetközi ajánlások megismertetésére. Sztem a szakma fejlődéséhez ez elengedhetetlen. Rengeteg paternalisztikus, megalázó gyakorlat virágzik még és számos kolléga nem érti, hogy egy egészen más attitűd gyógyít igazán.


Válasz erre
2

Károly Bence Dr.

2015-11-18 17:19:30

 Ki a Merényi Pszichiátrián az osztályvezető ?


Válasz erre