Lelki
Egészség
Fóruma

Témaindító bejegyzés: Az antipszichotikus kezelések új protokoll-tervezete. Jelentős korlátozások.

2010-11-15 22:43:36

Kedves Fórumozók!

Szamizdatban terjed a szakmában az OEP jan. 1-től bevezetendő új antipszichotikus kezelés-finanszírozási protokollja, amelyet nem találtam meg sem az OEP, sem az MPT honlapján, a PSZK-honlap meg sem nyílt. Az MPT honlap egyébként tartalmazza a 2005-ös protokollt és sokkal informatívabb, mint korábban. (Érdekes, hogy a 2005-ös protokoll a szkizofrénia területén felveti a betegérdekvédők általi ellenőrzést és a minőség-ellenőrzés szükségességét és a közösségi alapú ellátásokat preferálja.)

Ez az új gyógyszerelési protokoll komoly változást fog hozni az életünkben: Azoknál a betegeknél, akiknél kétfajta antipszichotikumot javasolnánk és az egyik nem klozapin, csak az egyetemi klinikák hagyhatják jóvá a kezelést (egy évre). Ez, ha jól értem, befekvést fog jelenteni a betegek számára, mivel egy-egy ambuláns vizsgálat alapján nehéz lesz felülvizsgálni és érdemben hozzászólni a kezelésekhez. Ez komoly megterhelést jelent majd a betegek számára és első olvasásra aggályos lehet a betegjogok (a legkevésbé korlátozó környezetben történő kezelés joga) szempontjából. Nem egészen értem, hogy: ha már engedélyre van szükség, a szakfőorvosok miért nem adhatják ki majd az engedélyt.

Kiváncsi vagyok, mások hogyan látják ezt a kérdést? Kik vettek részt a javaslat kidolgozásában?
Érdekel, hogy ennél a javaslatnál vajon megkérdezték-e a betegek képviselőit (ahogyan ez Európában is már szokás)?

Úgy látszik, "holdingosodunk"!

Üdv:

Harangozó Judit 

A tervezet teljes szövege

 

 


Válasz erre
1

dr. Piross Krisztina

2010-11-16 15:30:46

Honnan lesz az egyetemeknek kapacitása? Vagy a gyakorlaton lévő szakorvosjelöltekhez kerülnek majd a betegek?Elmondtam a tervet egy ismerősömnek, akinek az édesanyja is érintett. Szerinte nem fognak elmenni a betegek vidékről az egyetemi központba.

A gyógyszerválasztás OEP által javasolt sorrendjéhez:
Sajnos én már vesztettem el úgy kapcsolatot egy első pszichotikus epizódban lévővel, hogy a gyógyszer parkinsonos tüneteket csinált, és azóta ha el is jön , gyógyszert nem vesz be semmifélét. Megértem.
PK
 


Válasz erre
2

dr. Harangozó Judit

2010-11-16 19:50:17

Kedves Fórumozók!

Most kaptam egy új hírt, amely szerint a protokollt az OEP adta ki, de előzetesen véleményezte az MPT és a PSZK, bár nem tudni, mennyire vették ezeket a véleményeket figyelembe.

Ennél fontosabb azonban, hogy a hír szerint már életbe is lépett. Továbbra is várom azon kollégák leveleit, akik többet tudnak. Szerintem sok kérdés van: pl. vonatkozik-e a már beállított betegekre, vagy csak az új beállításokra?

Üdv

Harangozó Judit


Válasz erre
3

dr. Harangozó Judit

2010-11-16 23:05:13

www.oep.hu/portal/page

 

A pszichiátria vezető szerveinek véleménye a protokollról - megtalálható az OEP honlapján (nagy nehezen)....(HJ)


Válasz erre
4

dr. Harangozó Judit

2011-01-20 23:44:55

Cikk múlt szombaton a Magyar Nemzetben: "Lipót Nosztalgia és a XXI. Század Lélekgyógyászata". Ismerteti a Weborvos.

 

http://www.weborvos.hu/lapszemle/lipot_nosztalgia/168484/


Válasz erre