Lelki
Egészség
Fóruma

Témaindító bejegyzés: A fogyatékossággal élő emberek számára elmaradt a kiscsoportos lakóotthonok megépítése. Goldner Ibolya gondolatai az origo cikke nyomán.

2010-06-12 00:03:36

 

www.origo.hu/itthon/20100607-elmaradt-a-nagyletszamu-fogyatekos-intezmenyek-felszamolasa-az-allam-felelossege.html


Ez a cikk nyilván szemenszedett hazugságokkal van teli írva. 10 éve járok különböző szakmai rendezvényekre. Ezeken 99,999 %-ban intézményi vezetők és dolgozók szoktak előadni, meghallgatni, hozzászólni.

Már azt is nehezen szokták tolerálni, ha csak azt a szót kiejtem ilyen helyeken, hogy "család". Netán azt merni állítani, hogy gond van az ellátással az már egy igazi bátorság. Merthogy, mint ezeken a rendezvényeken "megtanultam": minden szép, minden jó, csak Ibolykának nagy a szája.
Azt is megtanították nekem, hogy MINDEN autista gyerek megfelelő ellátást kap.

És akkor kénytelen vagyok meghasonlani, mert miközben ezt hallgatom illetékesek szájából nem tudom mit kezdjek hisztis anyukák, szülők visszajelzéseivel. Sorra azt jelzik, hogy nincs hova iskolába, fejlesztésre, foghúzásra, stb. vinni gyerekeiket.

Nem tudom mit kezdjek Szalai Júlia vizsgálatait összefoglaló jelentésekkel. Egyet tudok, mióta elkészült, mióta bekerült az ombudsmani könyvtárba SENKI nem kereste. A könyvtáros is tőlem tudta hogy létezik. Kérésemre megkereste, nem volt könnyĹą. És akkor mindjárt nekünk is adta a 10 éves jelentést. Mikor beszkenneltük ajánlgattam listákon elküldjük. Senki se kérte.
Nyilván, mert a jelentés tartalma elavult és azóta mindenhol megszĹąntek a kifogásolt állapotok. Azóta mindenhova ha ajtó nem is, de legalább függönyök kerültek a wc ajtók elé..

Időnként lelkiismeret fudalásom van nézve a sorstársak mĹąsorait és az egyéb ilyen mĹąsorokat. Azt látom micsoda szépséges körülmények között élnek ezek a fogyatékos emberek (hogy közben mi mindent tiltanak ki tv és rádió mĹąsorokból? Az én nyilatkozataim kitiltásáért biztos én az én "STÍLUSOM" a hibás. Szülőtársaim alázatos hangú legitóbbi nyilatkozatai miért maradtak ki pl. a Klubrádió szószóló mĹąsorából? csak.

Biztos velem, velünk van a baj, mikor nem értjük hogyan is kaphatott életmĹą díjat az a vezető, akiről nemsokkal a díj odaítélése előtt derült ki, hogy lopja az otthon pénzét? (oh már megint a stílusom)

Szal ne tessék felülni origo hazug újságíróinak. Hisz szép hazánkban minden jó, minde szép.
Itt a prostítúció munka, mert megfizetik. a fogyatékos hozzátartozó ellátása nem munka, mert nem fizetik meg.
Mondom minden rendben van, minden szép és minden jó.
Ja, hogy ki ne felejtsem: családot nem fizetjük meg, napközibe (törvény szerint) nem tehető, bentlakásos helyek nincsenek. És akkor ki is a hibás? az a fránya szülő, aki nem képes, nem hajlandó elengedni gyerekét a nem létező csodásnál csodásabb bentlakásos intézményekbe.

És mintha az éfoész nevĹą szervezet - korábban jól nevelt - ügyvezetője kissé ellazította magát és azt találta mondani "Szerinte tipikus az is, hogy a szülő halála után a magára maradt fogyatékos embert a gondnoka zsuppolja intézetbe." Igaz kimarad - és a nem érintett olvasó nem tudja - a gyámügyi hivatalok nevezik ki a gondnokot, akik gyorsan - ha van - az ingatlanjaikat is a fogyatékos személytől elkülönített, védett helyre zsuppolja.

na itt most eldugítom magamat.

Goldner Ibolya,
Értelmi sérültek és Családjaik Jogvédő Egyesülete elnöke.

További gondolatok: 

Kedves Judit, akárhova kiteheti a levelem. Én csak az elmúlt 10 évünk tapasztalatát írtam le.
A problémahalmaz ott folytatódik, hogy a szülők is tudják, akik bezsuppolják gyerekeiket, mert nem képesek ellátni őket (mert ehhez azért képesség, tehetősség, stb. is szükséges), de nem mernek szólni. Félnek, hogy akkor kirakják gyereküket. (nyilván tapasztalatból félnek.) Ha netán véletlenül, mint szülőtársnak elpanaszolnak valami törvénysértést és rájönnek kinek panaszkodtak könyörögnek, hogy ne adjam tovább. Az ombu hivatal azt mondja hozzak konkrét ügyeket. De senki se meri névvel, intézmény névvel előadni bánatát (pl. kötelezően kitöltendő bianko felhatalmazás egyszer s mindenkorra mindenféle orvosi beavatkozásra, előre. pl. az intézményt, mint kedvezményezettet megjelölő életbiztosítás a szülő nevére, havi igazolással, hogy a díj befizetve, stb., stb.)

Persze a morgáson kívül vannak megoldási javaslataink is. Csakhát annyiszor írtam le, mondtam el, adtam be... - eredménytelenül.
A problémánk ott folytatódik, hogy eredetileg arra jöttünk létre, hogy az egyesület pályázati pénzekből ezekre a témákra szakosodó ügyvédeket fog foglalkoztatni.
De ilyen témára senkitől sem sikerült támogatást kapnunk (nem vártam, hogy kiírják, hanem ahogy tanultam magam kerestem meg megfelelőnek hitt szervezeteket (Soros, demnet, stb.) , hogy erre is írjanak ki pályázatot. Se válasz, se kiírás.
Maradt az egyéni tanácsadás. azoknak, akiket a szülők irányítanak hozzánk és azoknak, akiket a minisztériumok irányítottak hozzánk.
Legújabban - hála az itt levőknek - az itt kapható, a tudásomat meghaladó segítséget, tanácsokat tudom továbbítani a tőlünk érdeklődőknek.

Ibolya
 


Válasz erre