Lelki
Egészség
Fóruma

Témaindító bejegyzés: Kovács Zoltán dr. javaslatára: a gyógyszergyárak támogatásainak átláthatóságáról az USA-ban

2008-10-04 23:02:07

Magyar nyelvĹą összefoglaló: Az Ely Lilly gyógyszergyár támogatja a céges támogatások és juttatások feltárására vonatkozó törvénytervezetet.  Már létre is hozta azokat a listákat, melyek a klinikai vizsgálatokat és az azokkal párhuzamosan nyújtott támogatásokat tartalmazzák, s most, az első nagy gyógyszergyártóként, támogatja azt a törvénytervezetet, mely az orvosoknak juttatott gyógyszergyáras támogatások nyilvánosságra hozatalát írja elő. Ez egy olyan országos nyilvántartás létrehozását célozza, mely minden kifizetést tartalmaz, melyet gyógyszer-, illetve orvosi eszközgyártó juttat orvosoknak.

Ezzel egyidejĹąleg azonban a Lilly néhány esetben nem a teljes nyilvánosságot választotta. A juttatások nyilvántartása nem megy vissza 2007-nél korábbra, és ahogy ezt tavaly októberban már szóvá tettük, a nyilvántartásban nem szerepelnek azok a  IV. fázisú klinikai vizsgálatok, melyeket 2004 előtt fejeződtek be. És bár a Cialisról szóló  honlap azzal dicsekszik, hogy a szer 22 vizsgálatban bizonyult hatásosnak és biztonságosnak, ezek nem mindegyike szerepel a Lilly által közzétett nyilvántartásban.

http://thomas.loc.gov/cgi-bin/query/z?c110:S.2029

http://www.pharmalot.com/2008/05/lilly-backs-bill-requiring-payment-disclosure/


http://www.pharmalot.com/2008/09/lilly-to-disclose-payments-to-doctors/


Válasz erre
1

Kéri Szabolcs

2008-10-12 14:20:41

Kedves Fórumozók!

A marketing-szabályozás tekintetében személyes beszélgetéseim alapján a pszichiátria jelentős szereplői között nagyobb egyetértés van, mint gondoltam volna. Ennek ellenére ha konkrétumokra és közös döntésre kerülne sor mindenki visszalép. Ez egy igen érdekes jelenség. Én minden esetre ezen túl a Fórum minimum-javaslatainak megfelelően előadásoknál külön dián fel fogom tüntetni a szponzorokat.

Kéri Szabolcs


Válasz erre