Lelki
Egészség
Fóruma

Témaindító bejegyzés: A gyerekkel való apai kapcsolattartás árnyoldalai - a pszichológus szakértők szerepe. Lipcsei Pál levele

2010-04-13 17:28:01

Avagy a furcsa ,hisztérikus ,az apákkal csatázós,drámázós anyák igazi démoni arca ! Ne legyen ez tovább tabutéma !!!

Beszélgessünk erről az égető problémáról,hogy idővel változás történjen a gyerekkel való kapcsoalattartás évtizedes rossz mósdszerekben,és gyerekek tömegei megmentődjenek a , gyereküket tulajdonló ,valóban rosszindulatu anyák káros hatásától ! SEGÍTSÉG !!!!SOS !!!

Válásokkor a kívülállók, látva a szülők csatázását, szörnyülködve,értetlenül szokták kérdezni magukban ,vagy egymástól :"Mért csinálják ezt? Nem látják hogy milyen súlyosan ártanak a gyereknek vele !!?? "Itt van végre az egyik ,hihetetlennek tĹąnő döbbenetes és szomorú magyarázat:

A gyermekelhelyezés, gyerek kapcsolattartás szabályozásánál felkért pszichológus szakértőknek óriási a felelősége, hiszen életek, sorsok alakulása függ véleményétől, döntésétől. Személyes tapasztalatom hogy az én esetemben az anyukáról néhány általános aggájos személyiség jegy megnevezésével lerázta magáról a felelőségteljes döntés ódiumát.Ezzel elszakított engem a gyerekemtől.

A gyámhívatal hasonlóan felelőtlenĹąl ,bedőlt az anyuka meséjének és havi egyszer kétóra kapcsolattartást engedélyezett!Ez bĹąnös mulasztás !!!

Én az 5 és féléves kisfiamtól , az anyuka és a neki statisztáló gyerekvédelem által elszakított szomorú apa vagyok.Hiába beszéltem bárkinek, jelezvén az anyukánál általam tapasztalt furcsa viselkedést a pszichológus szakértő is átsiklott az anyuka napnál világosabb ,ordító ,rendellenes,inadekvát viselkedésén , egyértelmĹąszemélyiség zavarán. Nemrég találtam egy tanulmányt ami nekem felnyította a szemem, és végre konkrétan leítra és meghatározta ,nevén nevezte azt a tünetegyüttest amit az édesanyán 6 éve folyamatosan tapasztalok.Kívüláló laikus, civilként azt tapasztaltam hogy sem a gyerekvédelem, sem a pszichológus szakértők nem ismerik,nincsenek tudatában ennek a konkrét anyáknál gyakori súlyos személyiség zavarnak,és összefügéseinek !! Mi a véleményetek !Rengeteg ilyen helyzetben lévő elvált családról tudok csak a saját környezetemben.Az Ilyen borzalmas helyzetben, traumatizálva, felnövő gyerekek tömegei törvényszerüen felnőtt sérültként fogják végezni a társadalomnak súlyos terhet, gondot jelentve.Sürgős, határozott szemléletváltó
Kapcsolattartás szabályozás módosításra van szükség,amiben az ilyen anyák diagnosztizálásra kerülnek , és pszichoterápiára kötelezik őket..Emellett a jövöben minél hamarabb magyarországon is széleskörben álltalánossá kell tenni a kettős szülői felügyeleti jog gyakorlásást, amit a szülők jól kidolgozott megállapodásban,együttmĹąködési szerződésben rögzítenek !!
Ime a tanulmányok.
1/ dr. Regász Mária családjogász bevezetője :itt olvasható:
http://www.info27.fw.hu/anya1.doc

Tomasovszki László:
klinikai felnőtt- és gyermek szakpszichológus,neuropszichológus, szociálpedadógus, egyetemi adjunktus, eiü-szakértő

A tanulmány Címe :
2/ Szülői Elidegenedés/Elidegenítés Szindróma angolul :Parental Alienation Syndrome, továbbiakban PAS) itt olvasható:
http://www.info27.fw.hu/anya2.doc

3/ A Rosszindulatú Anya Szindróma
Divorce Related Malicious Mother Syndrome - DRMMS

Itt olvasható.

http://www.info27.fw.hu/anya3.doc


Válasz erre
1

Radó Iván

2010-04-16 04:18:02

Hát az anyjuktól eltaszított borzalmasan traumatizált gyerekekről is lehetne írni. A szétszakított testvérekről is lehetne írni. Ha elkezdjük kétségbevonni a pszichológus szakértő, a gyerek és a bíró elfogulatlanságát, azzal nem segítünk a helyzeten. A gyerek továbbá a felek közti háború folytatása más eszközökkel, ami szintén abnormális. Az valóban tény, hogy a gyerekelhelyezéseknél nagyobb arányú az a döntés, hogy az anya legyen a nevelő, de extrém esetekben azért nincs így. A mégoly jó anya is bukni szokta ezt, ha erős, pénzes, lobbyzásban ügyes, ám alkalmatlan apa a másik fél.

Van egy szervezet, ami épp ilyenre alakult. Valami elvált apák társasága vagy ilyesmi. Ott nagyon értékelnék ezt a vitaindítót. Szerintem ez a bejegyzés minősítő és általánosító, számos hibával. Indulatból ennek a helyzetnek a megvitatása sem fog menni.

De majd válaszol egy pszichológus remélhetően.


Válasz erre
2

Tornyossy Mária

2010-05-04 23:41:44

Pszichológusként: Mindaddig, amíg azt firtatjuk, hogy kinek van igaza, ki a jobb szülő... egy holt vágányon fut tovább a csata (képzavarral)

Azt kellene nézni hogyan lehet segíteni a szülőknek egy konszolidált kapcsolat fenntartásában. Itt kell először mediáció - és ha megvan a szerződés, hogy mit akarnak közösen, együttélni vagy különélni, akkor indulhatna a pszichoterápia - és akkor már csak az a kérdés, hogy ezt ki fizeti? Mert állami pénz erre nincs.

Az a megközelítés, hogy a szakértő megmondja hol van jobb helye a gyereknek - számomra irreleváns - legjobb lenne neki a szülőpárral együtt.  Ha terápiás oldalról közelítenénk és már a váláshoz (ami a kapcsolati zavar jele pszichológiai szempontból) előírás lenne a mediáció vagy pszichoterápia - akkor kevesebb papírmunkával mehetne és nem a diagnózis lenne a fontos, hanem a segítés módja.


Válasz erre