Lelki
Egészség
Fóruma

Témaindító bejegyzés: Soteria kutatási beszámoló a nagylétszámú intézmények kitagolásának fejleményeiről

2010-03-26 23:45:41


MEGHÍVÓ

„Egy lépés előre, kettő hátra…”

2010. március 31. (szerda) 12.00 óra, ELTE Társadalomtudományi Kar

(1117. Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A épület, 100/B terem)

AZ ELTE Tátk és a Soteria Alapítvány kutatásának ismertetése a nagy létszámú intézmények kitagolását elősegítő Európai Uniós programok fejleményeiről

Az ELTE Társadalomtudományi Kara és a Soteria Alapítvány az érdeklődő szakemberek és a sajtó munkatársainak tájékoztató beszélgetést szervez, melyen ismertetésre kerülnek az Európai Uniós források hazai felhasználásának fejleményeiről szóló felmérésünk első szakaszának eredményei.

Háttér:

Karunk a jövőben aktívan részt kíván vállalni a releváns társadalompolitikai folyamatok, szakmapolitikai lépések monitorozásában, kutatásában és az egyetem eszközeivel, szakértői dokumentumok készítésével kívánjuk támogatni a hazai szociálpolitika alakulását.

A jelenlegi tanulmány (melynek teljes szövege letölthető innen) 2009 júliusa óta zajló kutatás első eredményeit foglalja össze, mely

  • egyrészt az Európai Uniós források hazai felhasználásának átláthatóságát, a pályáztatási folyamat nyomon követhetőségét vizsgálja,
  • másrészt egy konkrét terület részleteinek gyakorlati vizsgálatán keresztül tárja fel az Európai Uniós irányelvekben és a hazai fejlesztési tervekben rögzített stratégiai célkitĹązések teljesülését.

A kutatás tapaszatalatai:

A kutatás során mind az átláthatóság biztosítása, mind pedig a szakmai célkitĹązések érvényesülése terén komoly problémákat és ellentmondásokat találtunk.

Úgy ítéljük meg, hogy mintegy 6 évvel a csatlakozás után, nem túl korai akár kutatóként, akár állampolgárként feltenni azt a kérdést, vajon a csatlakozástól eltelt időszakban milyen módon kerültek felhasználásra a strukturális alapok forrásai Magyarországon. Erre a kérdésre az NFÜ rendszere és jelenlegi kommunikációs módszerei nem adnak megnyugtató, adatokkal alátámasztott választ.

A tanulmány angol nyelvĹą változata, a hasonló jellegĹą román tapasztalatokkal közösen 2010. március 24-én kerül Brüsszelben bemutatásra a European Coalition for Community Living (ECCL) által készített jelentés keretében, ezt követi a magyarországi bemutató.

Tanulmányunkban javaslatokat fogalmazunk meg arra vonatkozóan, hogyan válhatna az Európai Uniós források elosztása mind a kutatók, mind pedig a lakosság számára valóban átláthatóvá, illetve miként lehetne biztosítani a stratégiai célkitĹązések érvényesülését a megvalósítás során.

Szeretettel várunk minden érintett és érdeklődő szakembert, pályázókat és pályáztatókat jövő szerdán az ELTE Társadalomtudományi karán!

üdvözlettel

Bugarszki Zsolt


Válasz erre