Lelki
Egészség
Fóruma

Témaindító bejegyzés: Beszámoló a 2009. májusi francia-magyar pszichiátriai konferenciáról

2009-12-13 00:16:32

Kedves Fórumozók!

Talán még emlékeznek a májusi francia-magyar pszichiátriai konferenciára, amelynek a meghívóját a fórumon köröztük. Most mellékelten olvasható a konferencia szervezőjének Jean-Yves Feberey-nek a Fórum számára írt rövid beszámolója, amely kitér a sikeres kiállításra is, amelyet magyar pszichiátriai betegek alkotásaiból állítottak össze (erről képet is közöl). Magam a végére kezdtem el megérteni, miről is szól ez a találkozó, meg azt is, miért rám gondolt Tringer prof., amikor "átadta" az eddig általa végzett koordinációs munkát nekem. Hogy másoknak is világos legyen, most idézem az összefoglaló egy-két részletét:

"A mostani konferencia céljai közé tartozott, hogy kiterjessze az eddig főleg francia és magyar résztvevőkkel mĹąködő mozgalmat Európa felé. Európa más országaiban is hasonló problémákkal küzdenek: ilyenek a kórházak leépítése, a szakemberek szélnek eresztése, a továbbképzések kiszolgáltatása a gyógyszeriparnak, és így tovább....

 

Túlzás-e arról beszélni, hogy a pszichiátrián belül megjelentek a "másként gondolkodók" Európában? Kisebbségben vagyunk, de mégis, mi más világot kívánunk megteremteni a pszichiátriában, mint a gyógyszerek dominálta kezelések és a költség-csökkentésre alapozott intézménybezárások világa. Bár különböző országokból érkeztünk és gyakran különböző gyakorlatot folytatunk, mégis vannak közös értékeink, amelyek így foglalhatóak össze: a betegek emberi és szabadságjogai, teljes értékĹą léte a társadalomban, és útjuk a saját belső világuk felé. ...

 

A kórházak bezárása a betegek hosszú távú lakhatásának és gondozásának megszervezése nélkül, sztereotíp orvosi protokollokra és készen kapott pszichoterápiákra alapozottan, nos mindez nem alkalmas a stigma elleni küzdelemre. Saajnos Franciaország most ebben a nehéz helyzetben van, míg Olaszországban a 78-as Basaglia törvény óta nagyon erős szociális hálót szerveztek a pszichiátriai betegséggel élők számára..."

 

A konferencián sok olyan kérdés került elő, amellyel szinte soha nem találkozunk más szakmai találkozókon. Ilyen volt pl. a holocaust és a pszichiátriai betegek sorsa. Ezt a témát sem "az emlékezésekre jellemző protokollok" szerint járták végig, hanem a ma is nyakon csíphető diszkrimináció, szegregáció, társadalmi kontroll szemszögéből vizsgálva ezt a kérdést (is). A holocaust sem a haláltáborokkal kezdődött, hanem a "mindennapi" kis diszkriminációkkal és kontrollokkal. A témát tárgyaló (döntően analitikus szemléletĹą) szakemberek a saját identitásuk szempontjából is vizsgálták, hogyan lehet megbírkózni a kontroll-gyakorló, végső soron sok szempontból elnyomó szerepünkkel.

 

Én egy darabig nem értettem, hogy miért nincsenek jó kis powerpointos előadások, jó kis egyszerĹą mondanivalók, és az én jó kis powerpointos előadásomat, - jó kis mondanivalóval - miért nem értékelik egészen úgy, ahogy más hallgatóságtól megszoktam. Az előadás közben valahogyan azért leesett a tantusz, és a Fórumos gondolatokat hoztam elő.

Ez volt a helyén.

 

Hát lehet, hogy ott a helyünk az újonnan megalakult szervezetben: European Democratic Movement for Mental Health? Ha nem is azért, mert pont úgy gondolkodunk, ahogy a francia pszichoanalitikusok, de azért biztosan, mert a tabutémák nyitott, őszinte és személyes feltárására van mód. Ez pedig önmagában megéri. Mondhatnám persze azt is: a mai pszichiátriának ezekből az ESZMECSERÉKBŐL lehet újra építkeznie.

 

A konferencia nagy részén magyar nyelvĹą szinkron-tolmácsolás volt. Érdemes 2010. május 12-14-et már most lekötni a naptárunkban.

 

Az összefoglalót és a levelemet hamarosan a honlapon is elérhetik, a FÓRUM rovatban.

 

Harangozó Judit

Beszámoló a 2009. májusi francia-magyar pszichiátriai konferenciáról - Jean-Yves Feberey


Válasz erre