Lelki
Egészség
Fóruma

Témaindító bejegyzés: Vita az alternatív medicináról

2009-07-18 19:35:16

Kedves Barátaink!

Egy európai petíció aláírására kérünk Benneteket!

A petíció szorgalmazza, hogy az Európai Bizottság tegye meg azokat a törvényhozói lépéseket, melyek a nem-konvencionális (azaz kiegészítõ és alternatív) orvosi tudományok jogos elismertetéséhez szükségesek.

Az alapvető emberi jogok Európai Uniós Kartájának 35. cikkelye többek között kimondja, hogy minden európai polgárnak jogában áll szabadon megválasztania azt a gyógyítót és terápiát, melyet a legmegfelelõbbnek talál. A jelenlegi helyzet ezzel kapcsolatban nem kielégítő.

Kérjük, írjátok alá a petíciót és terjesszétek az erre szóló felhívást mindazok felé - barátok, páciensek, kollégák -, akik a nem-konvencionális orvostudományokat jobb helyzetbe akarják hozni!

www.petitionecomed.eu

A fenti honlap hét európai nyelven olvasható. Az ott található petíció (Petition) magyar nyelvû fordítása, és a petíció aláírásának lépései a következõ két oldalon - a csatolmányban - találhatóak.

1.000.000 európai állampolgár aláírására, köztük a miénkre, magyarokéra van szükség ahhoz, hogy benyújtsák a petíciót az Európai Bizottságnak.

A fenti honlapon található Elõszó (Preamble) lényegi magyar fordítása:
 

Európai petíció felhívás - pdf dokumentum.


Válasz erre
1

dr. Rácz József

2009-07-18 19:37:01

GyĹąjtsünk aláírásokat az auragyógyítóknak is!

No meg a dianetikát se felejtsük el!


Válasz erre
2

Seress Attila

2009-07-18 19:39:49

Nagyon sajnálom.

Egyébként Svájcban egy sikeres népszavazáson a svájci nép befogadta a komplementer terápiákat.

A nyugati orvoslást én a magam részéről alapnak tekintem és sem a dianetikát, sem az auragyógyítást egyelőre nem látom a nyugati orvoslás komplementer terápiájának, mert nem a természettudományos gondolkodásmódra alapoz.

Ugyanakkor az euro-atlanti integrációnk részét képezi, hogy 1 millió aláírás esetén elháríthatók bizonyos bürokratikus akadályok az Európai Unióban.

Például Könczei professzor említette, hogy több mint 1 millió aláírás gyĹąlt össze a fogyatékosságtudományi irányú fogyatékossági kérdéskörben (pl. önálló életvitel, önrendelkezés, politikai, polgári, szociális szabadság).

Az épek és sérültek társadalmi együttmĹąködési kezdeményezésemet átadtam a Fórumozóknak és feltételezésem szerint ezek elfogulatlan ítélőerővel megérthetőek.

A megértés (szociális megértés) olyan dolog: ha valamit nagyon meg akarunk érteni, akkor azt meg is értjük, vagy utat találunk a megismeréshez, ha nem tudunk valamit megérteni.

Egy ép ember hogy érthet meg egy sérültet? Vagy egy sérült ember egy ép embert?

A szociális megértés tekintetében nagyok a követelmények az épek és sérültek együttmĹąködésében. Nagyon jól tudom, hogy nehéz ehhez utat találni.

Az Európai Unióban két fontos érték a szolidaritás és esélyegyenlőség.

A Nevess és szeress! épek és sérültek társadalmi együttmĹąködése -Esélyegyenlőségi Szakállamtitkárnő biztatására- sem a szolidaritás, sem az esélyegyenlőség elve szerint sem érthető, sem értékelhető, ez előbb-utóbb egy új, harmadik fontos érték lehet.

Én nagyon tisztelem Arisztotelészt, akinek a mértékletesség fogalmára hivatkozással egyelőre: köszönöm szépen az eddigi levélváltásokat, honlapos lehetőségeket és egyelőre szüneteltetem önkéntes közléseimet.

Meglátásom szerint az Európai Unió bürokráciája nem mindenben követ helyes gyakorlatot, pl. a Csupa Szívek Társaságának története is elgondolkodtat.

Az a benyomásom, hogy a bürokratikus szabályok gyártásakor nem szokás megkérdezni eléggé a fogyatékosokat, szenvedélybetegeket, mentális sérülteket.

Ez végülis egy szociálpolitikai, szociális igazgatási kérdés, hogy egy államigazgatási, közigazgatási, intézmény vezetési, pénzügyi mĹąködtetésnél, stb. ugyan figyelembe veszik a szolidaritást és az esélyegyenlőséget, de nem az épek és sérültek együttmĹąködését -ezt én megfogalmaztam és "sok-sok kiĹązés" ért emiatt.

tisztelettel
SA
 


Válasz erre
3

Schultheisz Krisztina

2009-07-18 19:41:41

Nem tudom jelenleg kit akadályoznak ama jogában, hogy alternativ gyógymódokat vegyen igénybe, legyen az diplomás homeopátiás orvos avagy sámán.Aláirást jelenleg olyan "alternativ" kiegészitő kezelésekre kellene gyüjteni, mint pl.a müvészetterápia!
üdvözlettel
Schultheisz Krisztina
 


Válasz erre
4

dr. Harangozó Judit

2009-07-18 19:44:59


Kedves Fórumozók!

Több kritikát is kaptam a fenti témával kapcsolatos körlevél továbbításáért. "Veszem a lapot", most csak arra törekszem, hogy pontosítsam, mi az alternatív gyógyászat (internetes források alapján): a leggyakoribb módszerei: homeopátia, akupunktúra, hipnoterápia, masszázs, NLP. Tartoznak ide komplementer terápiák, amelyek pl. egy mĹątét után fizioterápiával, csontkovács segítségével, táplálkozással, pszichoterápiával,stb., a szervezet saját felépülési útját támogatva igyekszenek segíteni. Általában a fogalom a "nyugati orvoslástól" eltérő, tradicionális, holisztikus szemléletĹą "keleti orvoslás" elkülönítésére szolgál. (HJ)


Válasz erre
5

dr.Lajtavári László

2009-07-18 19:46:01

Lajtavári L. a keleti és nyugati orvoslásról, a lelki egészség és a pszichiátria különbségéről. Vitatja az "alternatív" jelzőt.


Kedves Fórumozók!

Már a Fórum indulásánál felmerült bennem, hogy miért Lelki Egészség Fóruma lett a választott név. De nem akartam " kekeckedni" az egyértelmüen jó és szükséges kezdeményezés nevével.. Gondolom többen ismeritek John Hendershont, aki kiváló skót pszichiáter, korábban a MHE ( Mental Health Europe elnöke volt) aztán az Európa Tanács mentálhigiénés munkacsoportjának volt " senior" elnöke 2003-2008 között ( én hazánkat képviseltem- semmi érdemlegeset sem tettem - különböző okok miatt), de vele jóban lettem, sokszor járt hazánkban és többszőr volt személyes vendégem is.
Soha nem felejtem egyik hozzászólását, ami valahogy így kezdődött: " Mental Health is not Psychiatry, mental health is all of us, citizens, family members, clients and mental health professionals as well..") Aztán olvastam a sok hozászólást a PEF-en és bizony ez " Pszichiátriai Fórum" lényege szerint ( ami egyébként nagyon is szükséges ! ). Ahogy telt az idő egyre jobban feszített, hogy nem teszem szóvá, hogy a Lelki Egészség az nem Pszichiátria ( mint ahogy az egészség sem betegség) Az egészség mindenki ügye, a gyógyítás hagyományosan az orvosé.
És most jön a vita az " alternatív megközelitésekről". A nyugati és a keleti gondolkodás ellentétes paradigmákon nyugszik és a " kiegészítő szerep" csak másodlagos és a kifejezés pont ezt a különbséget mossa el.
A nyugati ember mentalitása alapvetően " negatív", a keletieké pedig alapvetően " pozitív"( szükítsük le csak a mentális egészség vonatkozására!) .Én sokat voltam keleten és ezt a különbséget egyszerüen nem lehet nem észrevenni! Lehet, hogy sarkított és bántó, de a nyugati intézményes pszichiátria " mentális szempontból " alapvetően negatív " ( és az orvosok kezében van), a keleti un. holisztikus megközelítés egyértelmüen " pozitív" és alternatív gyógyítók és maguknak az érintetteknek a kompetenciája.
Tudom, hogy " sarkított" és sokakat az uralkodó paradigmának megfelelően joggal " bántó" a kifejezés, dehát vannak konfliktusok, amit egyszerĹąen nem lehet feloldani, összemosni.
Szerintem egyébként ezt majdnem mindenki tudja és dúl a " csata" a pszichiátria " negatív" és " pozitív" szemléletĹą megközelitői között ( sokan úgy viselkednek, mint az " István a Király" három magyar urasága, hol balra, hol jobbra fordítják a fejüket, nehogy baj érje őket valamelyik oldalról!)
Bizonyára mindenkinek megvan a maga igazsága,talán közelebb is állnak egymáshoz, mint gondolnánk, de butaság nem észrevenni, hogy megint "hatalom" és "pénz" dominál és a lényeg ( a pozitív és negatív "mental health"- nagyon rossz kifejezés! ) eltünik, ha nem nézünk szembe egymással, vitatkozva, mérgelődve, akár hatalmi szóval is elnyomnyi szándékozva a másként gondolkodókat.( Majd ők megvédik magukat!)
A "mentális egészségről" csak akkor lehet őszintén vitatkozni, ha figyelembe vesszük a spiritualitást.Megjelent egy kitĹąnő könyv, jól jellemezve a problémát:

Trungpa, Chogyam; Cutting Through Spiritual Materialism; Shambhala
Publications, Inc.; Boston, Massachusetts; 1973.

És valószínüleg érdemes lenne átgondolni, hogy a " Lelki Egészség Fóruma" helyett hozzunk létre egy " Mentális Egészség Fórumát" és egy " Pszichiátriai Fórumot" ( ha valaki tudja, hogy hol van a " lélek" irja meg nekem legyen szíves - nem vicc!)

baráti üdvözlettel: dr.Lajtavári László


Válasz erre
6

Schultheisz Krisztina

2009-07-18 19:50:34

Tisztelt fórumozók,
Harangozó J. és Lajtavári L. levelét olvasva, kénytelen vagyok felülbirálni előző levelem.Sajnos a sok rossz tapasztalat ( a személyes tapasztalatot is beleértve,hiszen ha az ember gyereke beteg mindent kipróbál) miatt nagyon sokunknak az alternativ szóra a sarlatánok, és egyéb magukat gyógyitónak nevező szélhámosok jutnak eszünkbe.Mert sokan vagyunk áldozatai lelkileg és anyagilag az ilyen "alternativ" gyógymódoknak.Ugyanakkor hiszek a spiritualitás erejében, legyen az a római katolikus vallás, vagy buddhizmus.Hiszek a jóga segitő szerepében ugyanúgy mint a Szent Ignáci lelki gyakorlatokban és az önök által említett keleti holisztikus megközelitésben. Sokféle módja lehet lelki egyensúlyunk megtalálásának, illetve megtartásának. Egy azonban nagyon fontos, hogy HITELES emberek közvetitsék! Csak egy a nagy kérdés! Honnan tudja egy bajban lévő, segitséget kereső ember ki az akihez bizalommal fordulhat? Diplomás orvosok között is van jó, szuper és kevésbé jó, de az alternativ kezelés terén sokkal nagyobb a tévedés veszélye.Kevesebb a hiteles információ a keresők számára. Ebben azt hiszem a LEF nagy segitség lehet.
üdvözlettel

--
Schultheisz Krisztina


Válasz erre
7

dr. Lajtavári László

2009-07-18 19:52:43

Tisztelt Schulteisz Krisztina!

Magam részéről tökéletesen egyetértek a véleményével és azzal is, hogy a LEF-nek nagyon nagy szerepe lehetne ebben, akár tradicionális pszichiátriai megközelitésről, akár un." alternatív" gyógymódokról van szó.
Ez nagyon komoly és felelősségteljes munkát igényelne, hiszen valakit hitelesnek könnyĹą tartani, de azt kijelenteni, hogy valaki nem hiteles, ez a szakmai kompetencia kétségbevonását jelenti, ennek minden jogi és szakmai-etikai következményével.Ennek megállapítása mindíg az az illetékes szakmai fórum etikai bizottságának feladata, de úgy tudom, csak javaslattételi jogkörrel.
Viszont mégis nagyon fontos lenne, hogy a kliensek véleményt tudjanak formálni a szolgáltatóról, erre a nőgyógyászat területén már volt precedens.És ebben a civil szféra ( ezen belül elsősorban a kliensek ) jelentősége és aktivitása nagyon fontos lenne.
Gondolom lesz még eszmecsere ez ügyben.

Üdvözlettel: Lajtavári l.


Válasz erre
8

dr. Harangozó Judit

2009-07-18 19:58:04

Úgy látom röviden, hogy a "nyugati" orvoslás nyomán, amely gyakran "a mĹątét sikerült, de a beteg meghalt", vagy megaláztatott, vagy lelkileg tönkrement, az akut pszichiátriai ellátás után PTSD-t kap, stb., módon mĹąködik, sok ember keres "vmi mást", ahol NEKI segítenek. Lásd még Wernigg dr. korábbi leveleit Angliából. Sokan még azt is beszámítják, hogy nem olyan hatásos dolog történik velük, kockáztatnak, és a reményért fizetnek sokat, vagy azért, hogy az emberi méltóságuk, integritásuk helyre álljon. Ez utóbbiakról már tudjuk, hogy a gyógyulás fontos tényezői. Most nem emlékszem pontosan, de a pszichotikus betegek mintegy 5-10%-a fordul ilyen típusú segítségért. Én elvétve láttam hatásos eljárást, néhányszor azonban láttam ilyet.

A pszichiátriai zavarok esetében van némi evidencia úgy tudom az akupunktúráról addikt. és neurotikus kórképekben, az omega 3, néhány vitamin, a páfrányfenyőkivonat, orbáncfĹą, stb. hatásáról. A kineziológiáról nem tudok.

A "keleti" típusú gyógyítás egyes formáinak választhatósága az egészségügyben azt jelenthetné, hogy némi minőségi kontroll megjelenik ezek felett. Így a jsóok és auralátók megmaradhatnak magánpraxisban, vagy tv-sztárnak, más eljárások meg bevonulhatnak a szent és tudományos medicína peremeire. De talán ennél még fontosabb, hogy az a nagyüzemi embertelenség, amely a mai medicínális ellátásnak rendkívül meghatározó eleme, talán változhatna, ha betelepül a kórházakba, rendelőkbe egy másfajta attitĹąd. Szerintem erről az embertelenségről mindnyájan tudunk, de szemérmesen hallgatunk róla. Az intézményes embertelenség a népegészségügyi jelentésekből is kiderül egyébként: pl. mennyit költenek idős-ellátásra, stb.

Szóval én úgy gondolom, ha lehetne hipnózisban fogat húzatni, Soteria-szobába vonulni a kémiai kényszerzubbony helyett (erre pl. Németo-ban van lehetőség), akupunktúrát kapni szorongás esetén, stb., akkor másképp nézne ki előbb utóbb a "nem alternatív" ellátás is.Ilyen együttélésre jó példa a reumatológia, ahol a gyógyfürdő, masszázs, stb. nem jelentenek már drámát az orvosoknak, sőt, ezek segítségével egy csomó szorongó és depresszív beteget is hatásosan kezelnek. Megjegyzés: A Soteria tudom, hogy nem keletről jött. Mégis ide sorolom, hiszen a betegek erősségeire, felépülési és megküzdési képességeira alapozott, humanisztikus és emberséges megközelítés, ha jól sejtem.

Rácz dr. könyvéből (Foucoult-ról) tanultam, hogy a medicína társadalmi kontrollt, társadalmi választ (is) képvisel. Nos ez a mai "válasz" sokszor okoz ártalmakat. Seress A. joggal vetette fel személyes beszélgetésünk során, hogy az antipszichotikumok ártalmait a betegek szemszögéből valahogy nem kutatják eléggé.( Tényleg nincs arról általam ismert adat pl, hány ember lesz az elviselhetetlen antipszichotikus akathisiától öngyilkos.) A "keleti" megközelítés ma ennek a néha magas technológiai szinvonalú és nagyon sikeres, de néha meg a fenti ellentmondásokat hordozó ellátásnak vmiféle ellenkultúrája, amelyet ideje integrálni.


Válasz erre
9

dr. Lajtavári László

2009-07-18 20:02:33

Szerintem nincs " alternatív" gyógyítás, csak Egy Gyógyítás van .Ez az alternatív szó úgy jöhetett át, hogy azok a gyógyítók,akiknek nincs orvosi diplomájuk és nem sorolhatok be a hivatalosan accreditált gyógyitó módszerek egyikébe sem, lettek az " alternatívok". Persze végig lehet járni a jól ismert utat ( van fekete,meg fehér ember,van katolikus meg muzulmán Isten, van...sorolhatnám a végtelenségig)


Válasz erre
10

Paliczné Ibolya

2009-07-18 20:04:44

Kedves Judit!
Figyelemmel kísérem a Fórumon megjelenő hozzászólásokat és a legutóbbi témához nekem is van hozzáfĹązni valóm. Tudniillik a hozzátartozóm kineziológushoz fordult un. pszichoszomatikus bajaival. Ő elmondta az illetőnek, hogy skizofrén és ennek ellenére foglalkozott vele. Én is felhívtam, hogy mi a véleménye, mennyiben tartja helyesnek, hogy a jelzett betegségre nem lesz-e rossz hatással a kezelés, azt válaszolta, hogy egy betegnek már használt. Na már most ha a lányomnak azt mondom, hogy ne próbáld ki, azt gondolhatta volna, hogy sajnálom a pénzt, de megvoltam győződve, hogy a próblémája az eredeti betegségéből adódik. Hál' Istennek egyébként nagyon jó állapotban van, neki szinte mindenféle gyógyszer megfelelő. Azért írtam le a történetet, hogy vannak sajnos lelkiismeretlen emberek is és az anyagiakat tartják elsődlegesnek.
Egyébként szeretném tudni, hogy szakértőknek mi a véleménye a kinezológiáról, a skizofréninával kapcsolatban.
Üdv. Paliczné Ibolya


Válasz erre
11

dr. Harangozó Judit

2009-07-18 20:07:37

Kedves Ibolya,

remélem a többieknek írt előző levélben megfelelő választ adtam...ÜdvJ


Válasz erre
12

Paliczné Ibolya

2009-07-18 20:08:56

Kedves Judit!
Köszönöm a választ! Természetesen a honlapon is figyelemmel kísérem a témát, és sok mást. Kiegészítve a korábban írtakat, aki pszichotikus betegekkel foglalkozik, vagy sajnos a közelében van ilyen beteg, az tudja, hogy főleg a kezdet-kezdetén mindenfélével próbálkozik a hozzátartozó, amíg az anyagi lehetősége megengedi. Viszont amikor már világosabban látja a betegséggel kapcsolatos tudnivalókat, már ritkábban ugra-bugrál össze-vissza, mert rájön, hogy éppen ellenkező hatást ér el, ha állandóan változtatja az orvost, vagy a gyógymódot.
Üdv. Pné Ibolya


Válasz erre
13

dr. Rácz József

2009-07-18 20:10:59

Ezt a blogot ajánlom a honlapra, az alternatív medicina kérdésében!

http://szkeptikus.blog.hu/2009/07/16/az_esz_tronfosztasa


Válasz erre