Lelki
Egészség
Fóruma

Témaindító bejegyzés: LEF Közvélemény-kutatás a magyar pszichiátriáról az EU számára - december 15-i határidővel

2008-12-11 22:53:41

Kedves Fórumozók!

A Mental Health Europe egy brüsszeli székhelyĹą, pszichiátriai betegek helyzetével és jogaival foglalkozó nemzetközi civil szervezet (www.mhe-sme.org), az Európai Unió számára készít szakértői anyagokat. A katasztrofális görög pszichiátriai helyzet nyomán össze akarja gyĹąjteni, hol van még ehhez hasonló helyzet az EU-ban, hogy azt az EU megfelelő szervezetei elé tárja. Ezért ezeket a kérdéseket fogalmazta meg, a kérdésekre adott válaszokat szívesen összegzem, és eljuttatom a Mental Health Europe-hoz!

1. - Történt-e jelentős finanszírozás csökkenés a pszichiátria és a mentális egészségfejlesztés területén?
2. - Vannak-e tervek a pszichiátriai betegeket érintő jogszabályok kedvezőtlen irányban történő megváltoztatására?
3. - Történtek-e olyan esetek az utóbbi 1-2 évben, amikor a pszichiátriai betegeket érintő jogszabályokat a betegekre nézve kedvezőtlenül használták fel?
4. - Romlott-e a pszichiátriai betegek helyzete az utóbbi 1-2 évben?

A kérdésekre, persze és sajnos, könnyĹą válaszolni, de fontos lehet, hogy ha ezt nem is egy szervezet véleményeként, de egy szervezet szimpatizánsaitól (a honi pszichiátria különféleképpen érintett személyeitől) gyĹąjtött információk alapján teszem meg!

Üdvözlettel:

Rácz József


Válasz erre
1

Radó Iván

2008-12-11 22:55:46

Hello!

1/ Igen.
2/ Nem tudok ilyenről, de még nincs készen a szoc. tv. módosítása.
3/ Állandóan ilyenek történnek, főleg a gondokság kapcsán.
4/ Abszolút igen.

Üdv:

Radó Iván
PÉF


Válasz erre
2

dr.Lajtavári László

2008-12-12 19:46:18

Kedves Jóska!

A levelezésben már irtunk egymásnak, én is kaptam hasonló megkeresést a MHE-től, mint az MHE  teljes jogu tagjaként elfogadott KIÚT 95 Egyesület alelnöke.

A hétvégén megírom, ha gondolod átküldöm Neked.

 

szia: Lajtavári László


Válasz erre
3

dr. Harangozó Judit

2008-12-13 22:52:53

Véleményem:

1. Igen, de még mindíg jelen van egyszerre a hiány és a pazarlás. A kórházi leépítések és a védett lakhatás megoldatlansága sok krónikus beteg számára okozott visszalépést. A főváros IX. kerületében egy friss felmérés szerint 10% felett van a látványosan pszichiátriai zavarral küzdők száma. Ugyanakkor még vannak felesleges kh-i kapacitások, vannak olyan helyek az országban, ahol a pánik-betegnek fél évente "be kell feküdnie", hogy hozzájusson a gyógyszeréhez. Alulfinanszírozott a pszichoszociális gondoskodás és a túlzott medikalizáció is sok forrást emészt fel. Leépülőben vannak a Pszichiátriai Gondozók. A mentális eg. fejlesztésre szinte nem költenek.

2. Nem tudok róla. Viszont szabálytalan gyakorlatot képvisel a Pszich. Gondozók integrálása kh-akkal, amely így a beteg akarata ellenére történő beutalásoknál nem biztosítja a függetlenséget (amelyet magyar jogszabály előír).

3. Inkább az a baj, hogy a jogszabályok gyakran formálisak. A bírói szemle túl ritkán véleményez a kh-i dolgozók véleményével szemben. Volt olyan, általam családterápiában megismert, egészséges ember, akit 5 napig tartottak "fogva" és gyógyszereltek egy jó nevĹą fővárosi kórházban a feleség  "bejelentése" alapján. Az illetőnek nem volt pszichiátriai betegsége, és ráadásul külföldi állampolgár volt, akinél azonnal megjelent az ügyvédje és a nagykövetség alkalmazottai. A bírói szemle jóváhagyta a kényszerkezelést.

4. Egyes rétegeké igen (a lakhatási támogatásra szorulóké, az intézmények leépülése és bezárása miatt ellátatlanul maradóké). A közösségi ellátások kfejlődése viszont javított egyes betegek és családtagjaik helyzetén. Az elmúlt évtizedben a "agy évtizede" szakmai gyakorlata terjedt el, a pszichoterápiák sajnos visszaszorultak, az ellátás összességében romlott. Az utóbbi egy-két évben a humán-erőforrás helyzet egyes régiókban katasztrofálissá vált, sok orvos külföldre ment, az ellátóhelyek sok helyütt nem tudják a minimum-standardokat fenntartani. Egyes régiókban leépülőben vannak a Pszichiátriai Gondozók is (pl. Ózdon bezárták), tömegek maradhatnak ellátás nélkül. Más gondozókat a kórházakhoz csatoltak, amely kedvezőtlen folyamat.


Válasz erre