Lelki
Egészség
Fóruma

Témaindító bejegyzés: dr. Hargita Gyöngyi a pszichiátriai ellátás mindennapjairól.

0000-00-00 00:00:00

Na végre, nem is oly könnyü ezen a weblapon boldogulni az "új témával"!

Nos, én az "apróságokkal", és gyakorlatiasabb dolgokkal kezdeném.

Az irányelvek, ugyan szépek, de számomra túl elviek. Lehet, hogy azért, mivel nem tartozom (egyenlőre még, sajnos, szerencsére?) a döntéshozók közé.

Ami engem speciel zavar, az a hallatlanul megnövekedett dokumentációs-kényszer,  a világos és releváns feljegyzések helyett  a szépen-formált sablon-írások üres, tartalom nélküli elterjedése.

Ami engem nagyon zavar, az a betegek érdemi, és megfelelő ellátását sokszor nagyon akadályozó rugalmatlan normatívák a finanszírozásban!

Ami engem nagyon zavar, az a betegek diagnózisainak torzulása, mivel a szakma szabályai szerinti diagnózis sokszor ANYAGI létkérdések miatt  "átváltozik" egy magasabb HBCS-s diagnózisra.

Ami engem zavar,  hogy a nagyon is veszélyeztetett, önmenedzselésre sokszor nagyon is alkalmatlan pszichiátriai-beteg populáció ellátása során az "endofinanszírozás" ugyanúgy megnyomorítja, a betegek "teljeskörü ellátását" mint egyéb, jobb körülmények között élő, más bajjal kórházba került betegek esetén.

Kérdezem (ÉN UGYANIS EZEKET TALÁLNÁM JÓNAK, SZÉPNEK, ÉSSZERĹ°NEK!)?:

El lehetne-e érni, hogy  pszichiátriai osztályokon fekvő, vagy éppen adaptációs szabadságon lévő pszichiátriai betegek ugyanúgy a saját biztosításuk alapján a járóbetegellátón át (+ OEP-térítésért) igénybe vehessék például a fogászati, urológiai, bőrgyógyászati, nőgyógyászati, sebészeti, ortopédiai, szemészeti stb... ellátásokat, ugyanúgy mint ha  valaki az utcáról megy ezekre az ellátásokra? Nem lenne jó, ha a beteget ellátó pszichiáter-kolléga nem kényszerülne a szervi bajokat is jogosan panaszoló (NEM A SZOMATIZÁLÓKRA GONDOLOK!!) betegeit a háziorvosi ellátás körébe visszautalni,  hanem lenne biztosítva a számára - ANYAGI VESZTESÉG NÉLKÜL - egy legább háziorvosi szintĹą szakvizsgálatra küldési lehetőség, vagy esetleg a rendelkezésre állhatna egy  csak a pszichiátriai betegekre "szakosodott" háziorvos?

El lehetne-e érni, hogy a pszichiátriai diagnózissal  (is) bíró beteget a társszakmákban ugyanúgy embernek tekintsék, és a gyakran csökkent frusztrációs toleranciájuk ellenére őket - sérülékenységüket is figyelembe - véve különösen udvarias, és gyors és  adekvát szintĹą ellátásban  részesítsék?

El lehetne érni, hogy a pszichiátriai osztályra került betegeknél rutinszerüen ellenőrizzük részt vettek-e és mikor az ajánlott  szürővizsgálatokon, s ha nem ezek mielőbb pótoltatva legyenek?

El lehetne érni, hogy minden pszichiátriai osztályon rendelkezésre álljon a beteg számára zárható ruhás-szekrény és értékmegőrző?

És hogy hasonló "jó" rendelkezésre álljon a nővérek, orvosok, rezidensek, és orvostanhallgatók, és tanulónővérek számára is? (Ugyanúgy például mint egy uszodában?)

El lehetne érni, hogy pszichiátriai osztályokon a takarítónők éjjel is hívhatóak legyenek, valamint, hogy eleve a pszichiátriai betegekkel szükséges és lehetséges kommunikációra megfelelő oktatás, felkészítést kapjanak? Ja és hogy biztonsági őrnek is kiképzett férfitakarítók is legyenek?

El lehetne érni, hogy minden pszichiátriai osztály közelében legyen non-profit érdekeltségĹą büfé, ahol élelmiszereken kívül elemi dolgokat is diszkont-áron elérhetnek a hozzátartozók nélküli, és csomagok nélküli akut betegek: mint pl fogkefe, papucs, sampon, WC-papír, és törülköző?

El lehetne érni, hogy humán karitatív szervezetek a pszichiátriai betegek részére még az osztályos pszichiátriai kezelés ideje alatt kapcsolatteremtési lehetőséget nyerjenek? 

El lehetne érni, hogy rendszeres legyen a pszichiátriai betegek hozzátartozói részére egy supportív klubfoglalkozásokból és előadásokból álló mentálhigiénés program amely problémáik ventillálásában segít, és coping-mechanizmusaik fejlődését, s ezzel a betegek visszaesései számának csökkenését elősegíti?

El lehetne érni, hogy a pszichiátriai gondozási könyvek "komplettebb tartalommal" bírjanak, gondolnék én hasonlóra ahhoz amilyen  például a terhességi gondozási könyv, vagy a gyerekegészségügyi kiskönyv. S ebben rögzítve lehetnének lényeges adatok: tömör anamnézis, és hozzátartozói elérhetőség, vagy éppen a munkaviszonyokra, szociális helyzetre és egyéb betegségekre  utaló feljegyzés is az aktuális gyógyszerelési beállításon kívül?

TUDOM, HOGY AMIT FELSOROLTAM, AHHOZ SZÜKSÉGES PÉNZFORRÁS IS. DE A PÉNZT FELESLEGES DOLGOKRA IS SZÉT LEHET SZÓRNI! EZÉRT  ELŐRE TUDNUNK KELL MIT ÁLMODUNK MEG! S TUDOM, HOGY AMIT FELSOROLTAM, AHHOZ SOK-SOK EMBER BÖLCS ÖSSZEFOGÁSA LENNE JÓ.  EHHEZ ELSŐSORBAN AZ ATTITÜDJEINKET SZERETNÉM MOST MEGCÉLOZNI:  HARCOLNI SZÜKSÉGES A  BETEGEINK JAVÁÉRT, S EHHEZ A LEGJOBB ZSINORMÉRTÉK AZ LEHET HA  AZZAL A LELKÜLETTEL GONDOLUNK RÁJUK : LEHETNÉNK  ÉPPEN MI  SAJÁT MAGUNK IS , VAGY  A SAJÁT LEGKEDVESEBB ROKONUNK  IS  AZ Ő HELYÜKBEN!

El lehetne érni, hogy a gyógyszerbeállítások, (amelyek mint tudjuk egymás szintjét a metabolikus és eliminációs folyamatok során jelentősen befolyásolják ) egy pszichiátriai betegnél minden kórfolyamatra vonatkozóan egyszerre történhessen meg, és így szakmailag felesleges körökre ne kelljen költeni?


Válasz erre
1

Radó Iván

2008-10-14 00:08:04

A PÉF súlyt helyez arra, hogy szóróanyagai minden lehetséges intézményben elérhetők legyenek, persze ez a munka folyamatos. A pszichiátriai betegotthonokban leginkább már ott is vannak, de a gondozókban és sok más helyen is.


Válasz erre
2

Radó Iván

2008-10-14 00:34:54

Azt el lehetne érni, hogy a lelkes és fiatal rezidens, amikor megkapta az elérhető legjobb és leg "evidence based-ebb" oktatást, mikor visszamegy saját vidéki osztályára, ne akarnák megfojtani azonnal, mint valami eretneket?

Azt el lehetne érni, hogy a lelkes és fiatal rezidens, amikor megkapta az elérhető legjobb és leg "evidence based-ebb" oktatást, mikor visszamegy saját vidéki osztályára, ne változzon át basáskodó és messze nem annyira reformkövető pszichiáterré?

 

Azt hiszem, valamit mindannyian szeretnénk, de valamit egyikünk se vesz figyelembe. Ez Magyarország. Itt pár év előtt egy orvos ismerősömmel bújkálva mertünk publikálni a kirúgattatás terhe mellett. Itt élünk, ahol engem kirúgtak, mert megtudták, hogy tagja és alapítója vagyok a PÉF-nek. A vicc jut eszembe Lenin elvtársról, aki le is lövethette volna a gyerekeket, de megsimogatta őket. Nem a poltikai, egészségügyi, döntéshozói mechanizációt kellene megcélozni, hanem a felhasználókat és családtagjaikat. Utóbbiak közül azokat, akik saját sorsuk problematikái mellett a hozzátartozójuk problémáit is fontosnak tartják. Ha az átlag populáció egy százaléka szkizofrén és mindenkinek van egy barátja, rokona, üzletfele, akkor ez a szám depreszzió és más major kórképek nélkül is nagyobb tömegbázis, mint bármely párt tagsága. Ez, valamint ha már mindent a pénz mozgat a cost benefit kutatások hozhatnak eredményt, bár eddigi tapasztalatom szerint ezeket éppúgy félreteszik, mint az evidence based publikációkat stb. Amikor elkezdtük a közösségi pszichiátriát, néztek ránk, mint a szent őrültekre, a megfigyeltetés viszont elmaradt:) ami alapjában véve jó hír. Most meg gombamód jönnek elő a közöségi pszichiátria követői, mivel erre lehet pénzt kapni. Azt látom, hogy évek óta ugyanazok ugyanarról beszélnek, de a megcélzott változásokat csak igen lassan és általában a betegek és a média direkt nyomására lehet valemelyest közelíteni.

A  WHO magyarországi irodavezetőjének elég sommás véleményét az eü. miniszter úr már meg is válaszolta, miszerint  "az nem is úgy van" A mentőszolgálat főigazgatója még az ingyenes segítséget se fogadja el, bár ennek indokát nem tudja megmondani. Ide születtünk, szóval azért ezzel legyünk tisztában. Amit KELL és lehet megvitatni, hogy mi a legkönnyebb ellenállás útvonala és mi a leghatékonyabb, akár push it módszer, amit már muszáj megvalósítani, de legalábbis nem lehet elhallgatni. Valamint a nem megfelelő személyzetet, keressen bár keveset, el kell Ĺązni, mert rosszabbak nem jönnek helyettük, de jobbak talán igen. Vagy pakoljunk össze és mi is menjünk Svédországba. Remélem, nem voltam túl optimista, ha igen, elnézést kérek.


Válasz erre