Lelki
Egészség
Fóruma

Témaindító bejegyzés: Topolánszky Ákos gondolatai a sajtóközleménnyel kapcsolatban

2008-10-10 22:28:34

 

Kedves Mind!
 
Eddig nem akartam hozzaszolni a vitahoz (bar az sok fontos elemet es igen szimaptikus vonast tartalmazott), elsosorban azert nem, mert mintha az mindenekelott a pszichiatriai szakma onertelmezesi kerdeirol szolt volna leginkabb, mely az interdiszciplinaritas, szubszidiaritas es kozossegiseg kurrens fogalmai korul szervezodott. Belso ellentmondasa azonban, hogy inkabb onmaganak ajanlott meg egy szelesebb ertelmezesi keretet, melyben a <megmondas> tovabbra is szakmakotottnek tunik.
Ez a mostani kozlemenybol kulonosen is nyilvanvalova valik, amikor a mediabizottsagot csupa pszichiater jelzi a szakmai dominanciat biztosito dr. megjelolessel erosen felvertezetten. Nem ketelkedve a celkituzesek komolysagaban es oszintesegeben, azonban a <felulrol adomanyozott demokracia> ritkan megvalosulo eredmenyein okulva szeretnem felhivni a figyelmet, hogy el kellene donteni megis:
kinek szol a mozgalom,
ki melle akar ki milyen szolidaritasokat kiepitani es szelesiteni,
szukseges-e valoban a celkituzesek ervenyesulese erdekeben involvalni azokat, akikrol mint tarsakrol, egyuttmukodokrol, szakmai partnerekrol gondolkodunk, s ennek megfelelo szemantikat, nyelvet, szemleleti kereteket is teremteni?
Hogy erthetove valjon a felvetes, szeretnem ideidezni egy emlekemet. Amikor az addiktologia teruleten megalapitottuk az elso, azota mar nem mukodo szervezetet 1994-ben, annak letrehozatalaban szeles osszefogas mutatkozott meg szakmak es ellatasi teruletek szempontjabol. Fel ev utan az elnok tisztujitast javasolt es eroltetett ki, melynek eredmenye az lett, hogy meglehetosen konspirativ es eroszakos ulesvezetes mellett egy kivetelevel mindenki pszichiater lett az elnoksegben (az en heves ellenkezesek kozepette elvetett javaslatom az volt, hogy hatarozzuk meg azokat a szakmacsoportokat, melyek fontos szerepet jatszanak az ellatasban, es azok delegaljanak tagokat az elnoksegbe).
Az ules utan odajott hozzam az egyik ujonnan megvalsztott pszichiater elnoksegi tag, es azt kerdezte: csak nem gondolod, hogy a pszichiaterek nem fognak teged is jol kepviselni?
Nem. Valoban nem. Nem azert nem, mert nem akarna, vagy nem lenne ez oszinte torekvese, hanem azert, mert ez a reprezentacio pont azt nem fejezi ki, amit el kellen ernunk szemleleti es gyakorlati ertelemben egyarant, s eppen azt fejezi ki, amit el kellene kerulni. Ami viszont el ne kerulheto, az a szakmaisag ujradefinialasa. E nelkul egy szakmacsoport onmaga ujrapozicionalasanak veszelye vetodhetne a folyamatokra. Ennel azonban sokkal erteksebb dolgokrol van szo.
Felveteseim alapveto szimpatiam mellett ertetendoak.
 
Udvozlettel:
 
Topolanszky Akos
Nemzeti Drogmegelozesi Intezet
 

P.S.: Elnezest az ekezethianyert, de jelenleg meg nem minden szamitogep-billentyuzet beszel magyarul kulfoldon. De mar tanitjuk oket.

 


Válasz erre
1

dr. Harangozó Judit

2008-10-10 22:33:19

Az alabbi level ekezet nelkuli, ezert elnezest.

Kedves Akos!

Szivembol beszelt a tovabblepes iranyaival kapcsolatban.

 A Forumon folyo levelezesben egy kisse valoban tulburjanzottak a tudomanyos reszleteket is megpendito, eleve a pszichiatereket jobban erinto levelek. Ettol persze meg nincs megtiltva, hogy sokan masok is irjanak. Mindazonaltal tobben azt valasztottak, hogy pl. nekem irnak meg egy hozzaszolast, kerik, hogy magyarazzak meg bizonyos szovegreszeket. A szept. 5-i eszmecseren is dominaltak a pszichiaterek es valoban lehet, hogy - nem gondolom, hogy tudatosan, szandekoltan, vagy eroszakosan -, de "alul maradtak" mas velemenyek. De azert ne feledjuk, az egyetlen taps egy hozzatartozokent megszolalo resztvevonek szolt.

En magam nagyon biztatnam a mas szakmakhoz tartozokat, laikusokat, stb. hogy valoban vegyek komolyan azt, amit a sajtoanyagban is leirtunk es ne habozzanak megszolalni. Nekem is volt mar olyan erzesem pl. szocialis szakemberek kozt ulve, hogy ezt vagy azt nehez megertenem, a szakzsargont, a röviditeseket, es neha az eszjarast. Forditva is nyilvan igy van,  mindnyajunknak megvannak a korlatai, de ez a Forum pont azert szuletett, hogy ezeken a korlatokon athatoljunk.

Vegezetul: a Forum nem szervezet, hanem halozat. Ezert hat annak van "hatalmi pozicioja", aki hallatja a velemenyet, meggyoz masokat. Senki sem jogosult a többiek neveben beszelni. A media munkacsoport is ugy szuletett, hogy a szept. 5-i ESZMECSEREN jelentkeztek paran, hogy reszt vennenek ennek a munkajaban. Volt aki azota kiszallt. Az alairok azok, akik ott, akkor jelentkeztek, es ok is csak a sajat nevukkel irahtnak ala a fentiek ertelmeben.

Javaslataim:
1. Irjon mindenki, aki valamelyik munkacsoportban szivesen reszt venne. A szept. 5-en kialakult munkacsoportokban resztvevok listajat a plenaris ulesrol keszult jegyzokonyvben lehet olvasni. A honlapon letrehozunk egy, a tagok altal elerheto listat a munkacsoportok tagjairol, hogy a "mozgasokat" lehessen kovetni.
2. A dec. 2-i ESZMECSERE sok sok pszichiatriai problemaval elot es hozzatartozot is szeretne meghivni es a veluk valo parbeszedet helyezne fokuszba. Segitsetek, hogy minel tobben eljussanak erre a talalkozora. Nem kell tagnak jelentkezni a reszvetelhez.
3. Tegyuk at a levelezesunket a honlap forum rovataba, hogy nyilvanos legyen.
4. A dominanciahoz mindig tobb szereplo kell. En abban biztos vagyok, hogy a levelezgeto es mas tekintetben is aktiv pszichiaterek orommel veszik, sot, alig varjak, hogy kilepjen a levelezes a "szakmai korbol", hat pont ezert vagyunk itt!  De ha masok meg nem irjak meg, amit gondolnak, akkor megsem fog sikerulni.

Ezert is orulok T.A. levelenek.Varom a velemenyeket!

Udv
Harangozo Judit

U.I.Ha T.A. hozzajarul az o levelet es az en valaszomat a honlapra is ki szeretnem tenni. Hozzajarul?


Válasz erre
2

Topolánszky Ákos

2008-10-10 22:33:55
Kedves Judit!
 
Termeszetesen kiteheto, ha szuksegesnek tunik. A problema azonban nem a szakzsargonnal van, hanem a mogotte levo intenciokkal. Az intencio pedig, ahogyan a szerencsesen aktiv kommunikaciobal kitunik, az established pscichiatriaval valo elsosorban interim szemleleti utkozes, erdekek eltero kepvielsete. Csak arra akartam tehat felhivni a figyelmet, hogy amennyiben tenylegesen az eredeti programnyilatkozat ertelemzesi kereteben akar maradni a halozat, akkor ennek megfelelo strukturakat, targyalasi modot, de temafelvetest, tematizaciot is kell talalnia. Akkor sem lesz egyszeru dolga sok oknal fogva (szakmai tenorok, felprofesszionalitas vadja, kedvezmenyezettsegek igenbe vehetosege, felugyeleti rendszereknek valo kitettseg stb.).
 
Udvozlettel: ta

Válasz erre
3

dr. Harangozó Judit

2008-10-10 23:00:09

Kedves Ákos!

Az tény, hogy a programnyilatkozat és a megvalósulási utak tervezése jelentős mértékben a "pszichiáterek mĹąve", de azért nem kizárólagosan. Én úgy látom, a "forumozó pszichiáterek" elég sokfélék, - szerencsére. A többség vsz. nem annyira az established pszichiátriával azonosul, de azon, hogy mi az established p. nyilván mindenki mást ért -definíció kellene....

A struktúrák (pl. az ESZMECSERÉK), tematizációk (pl. szabad és párhuzamosan folytatható viták a honlapon és az emil-listán, média és tudományos válogatások), témafelvetések a honlapon jól követhetőek remélem.

Jó volna, ha jönnének a vélemények, javaslatok, reagálások, új "struktúrák, stb.". A keret megvan. Az lesz belőle, amit "belerakunk".

Üdv: Judit


Válasz erre
4

Kéri Szabolcs

2008-10-11 15:15:10

 

Topolánszky Ákos hozzászólása számomra rendkívül gondolatébresztő volt, különösen, amit a „pszichiátriai szakma önrendelkezéséről” és a médiacsapat „szakmai dominanciát biztosító dr. megejöléséről” írt. A kérdés lényege szerintem az öndefiníció, ahogy arra Terenyi Zoltán is utalt korábban. A pszichiátria, mint szakma, alapjaiból fakadóan heterogén. Ez a sokszínĹąség véleményem szerint nagyon hasznos és megtermékenyítő tud lenni, ugyanakkor veszélyes is, hiszen a SZÉTHÚZÁS LÁTSZATÁT keltheti. Gondoljunk csak bele mennyire más síkon mozog egy közösségi pszichiátriát mĹąvelő kolléga, egy  speciális profilként pszichoanalízist végző kolléga és egy, mondjuk az agy által termelt kannabisz-származékokkal foglalkozó kolléga. Elvileg, ennek ellenére, mindhárman a pszichiátriához, mint egységes intézményrendszerhez tartozhatnak. De hol a közös nevező? Hol találkoznak ezek a kollégák, ha egy asztalhoz ülnek? Tovább lépve: mi történik, ha ehhez az asztalhoz leül egy szociális szakember, egy pszichológus, ne adj’ uram egy páciens és a hozzátartozója? A Fórum arra vállalkozik, hogy ehhez a szituációhoz keretet teremt, se többre, se kevesebbre. Hogy mi lesz belőle, az azokon múlik, akik csatlakoznak, elkezdenek vitázni, állásfoglalásukat artikulálják. A LEF olyan lesz, amilyennek alakítjuk, ahogyan reagálunk a felbukkanására, nem pedig olyan, amilyennek a honlap készítőinek kis csapata megálmodja. Ezért gondolom, hogy Topolánszky Ákos félreérti a helyzetet, amikor felülről adományozott demokráciáról beszél, az általa ismertetett volt addiktológiai szervezet analógiája pedig nem releváns. Nagyon érdekes, hogy sokak számára szinte felfoghatatlan, hogy a LEF NEM SZAKMAI SZERVEZET. Magam részéről azzal együtt, hogy minden dr. megjelölésemmel együtt szerepelek itt, semmiféle motivációm nincs, hogy egy leendő szervezet vezetőségében bármilyen tisztségre pályázzak. Szervezetnek ott van a PÉF, a MAT, az MPT stb. a maguk erősségeivel és gyengeségeivel. Érdeklődéssel várom a megnyilvánulásokat, és csak remélni tudom, hogy minél többen megszólalnak, páciensek és szakemberek egyaránt. Már eddig is nagyon sokat tanultam.  

Válasz erre
5

Ratkóczi Éva

2008-10-12 16:06:42

Kedves Ákos!

 

Gyere közénk és hozzál más dr. nélkülieket is,

 

üdvözlettel, Ratkóczi Éva


Válasz erre
6

Radó Iván

2008-10-13 05:34:23

Kedves Ákos!

Minden tiszteletem az NDI-é. Emellett közepesen tragikusnak tartom, hogy ezen intézmény vezetője semmilyen válaszra sem méltatta GHB elleni kampányunkat, amelyet már akkor ingyen és önerőből elkezdtünk, amikor a média még nem kapta fel. Az 5. üzenet után felhagytunk azzal a kísérlettel, hogy ennek a bájos drognak minősülő és hatalmas károkat okozó szernek hatásait, a védekezés és az elkerülés módjait taglaló programunkat Felvinczy doktornővel megvitassam. Dr. Buda Béla ugyan támogatja ötletünket, de részben amennyire tudom, már nem tagja a grémiumnak, másrészt saját reggelipénzéből nem tud e célra áldozni. Amennyiben Önben partnert találunk, szívesen egyeztetnénk programjainkat, esetleges pályázati akár közos forrásszerzési lehetőségeinket.

 

Üdvözli:

Radó Iván

ezúttal mint a Terézvárosi és Belvárosi Polgárőr Egylet

Belvárosi és Belső-Központi Regionális Polgárőrség társelnöke

 


Válasz erre
7

Radó Iván

2009-02-22 16:50:51

Érdemes fenntartani a topicot? Topolánszky úr bizonyára egyéb elfoglaltságai miatt 4 hónapja nem jelent meg körünkben.


Válasz erre