Lelki
Egészség
Fóruma

Témaindító bejegyzés: Meghívó a Kék Pont Mértékletesség Éve nyitórendezvényére

2009-05-26 21:10:43


Meghívó a Kék Pont Mértékletesség Éve nyitórendezvényére
A Kék Pont Ambulancia Alapítványnál 1997 óta foglalkozunk az illegális szerek használatával kapcsolatos társadalmi és egyéni szintĹą problémák kezelésével. Különböző projektjeink, szolgáltatásaink a jelenség sokrétĹą összetevőire, a megelőzéstől az ártalomcsökkentésen át a rehabilitációig, hathatós, progresszív megoldásokat kínálnak. A Mértékletesség Éve projektünk a holisztikus szemlélet jegyében kívánja az ártalomcsökkentés, az egészégtudatos nevelés (megelőzés) témákat új tartalommal megtölteni, kiegészíteni.

Munkánk során az utóbbi években azt vettük észre, hogy a fiatalok, fiatal felnőttek szórakozási szokásai és társas életbeli jellemzői jelentősen megváltoztak: a nyüzsgő, sokszor underground budapesti partyélet helyét átvette a megapartyk és a zárt, kis klubok világa. A változás fő haszonélvezői az alkohol- és dohánycégek voltak, amelyek egész rendezvénysorozatokat szponzorálnak, agresszív marketing politikájukkal újfajta alkoholfogyasztási szokásokat alakítottak ki: ilyen a főleg hétvégékhez köthető, részegségig folytatódó fokozott alkoholhasználat (binge drinking), már akár 14-15 éves kortól. Persze, az illegális szerek is jelen vannak, a korábbiakhoz képest elterjedtebben, ugyanakkor kevésbé láthatóan; a fogyasztás a „normalizáció” irányába, így a fokozott használat felé tolódik el.
A Mértékletesség Évével a hiányzó ellensúlyt kívánjuk biztosítani a szórakozás, a szabadidő eltöltés folyamatosan változó, „glokalizációs” terében. Ugyanakkor programunk ki is akar lépni ezekből a terekből, és egyfajta mentalitás- és magatartásváltást kíván megvalósítani.

A mértékletesség – felfogásunk szerint, támaszkodva néhány ókori görög filozófusra, és nem utolsó sorban Foucault gondolataira - nem önmegtartóztatás. A mértékletesség az örömérzet, az élvezetek optimalizált megélése. A kampányunk célja, hogy felkeltse a szórakozók öntudatosságát, hogy új ideákat, gondolatokat, közbeszéd témákat mutasson fel, valamint az így kialakuló diskurzus számára megfelelő kereteket, teret biztosítson. A Mértékletesség Éve egy olyan, a szórakozó fiatalokat megmozgató kampány, melynek célja, hogy minél többen ébredjenek fel a fogyasztói álomból.

A nyolcvankilenc után születetteket Magyarországon úgy emlegetik, mint a „magára hagyott generációt”. Ők az elsők, akikkel senki nem számolt. Hiányoznak a nagy társadalom újító szándékok, nincsenek olyan tervek, amelyek mellé be lehet állni, ahol lehet közösen cselekedni, tenni a jövőért. Ez a generáció az első, akiket egy egész hadseregnyi cég potenciális vásárlónak tekint. A fogyasztás mint érték központi szerepe a fiatalok szórakozási szokásait is átrendezi. A fogyasztói álomból való ébredés, a fenntarthatatlan fejlődési pályára való ráeszmélés és a – látszólag – sok lemondással járó változás az elkövetkezendő évtizedek legfontosabb kihívása. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a társadalom minél szélesebb rétegei számára váljon elérhetővé a diskurzus, melynek középpontjában a szórakozásban, örömszerzésben való mértékletesség áll.


Budapest, 2009-05-17


A Kék Pont „Mértékletesség Éve” szervezői

 

Médiareakciók:

resources/userfiles/file/kekpont/Drogriporter%2020090529.pdf

resources/userfiles/file/kekpont/h%C3%A1zipatika%2020090530.pdf

resources/userfiles/file/kekpont/origo%202009%200529.pdf

 

Honlap:
http://www.mertekletes.hu


Válasz erre